Registreer een account
Bel ons: 0180-654748

Cerbaiona

Cerbaiona is een van de grootste cultwijnen van Montalcino en Italië. Eind jaren zeventig kocht de voormalig piloot Diego Molinari een bezit in het noordoostelijke deel van Montalcino om zijn wijndroom waar te maken. Aan enthousiasme ontbrak het Molinari zeker niet en om de nodige praktische kennis op te doen bezocht hij diverse producenten. Diego werd in het bijzonder geïnspireerd door Biondi- Santi wiens traditionele visie en werkwijze uiteindelijk ook zijn leidraad zou worden. Molinari plantte zijn eigen wijngaard aan met plantmateriaal van Biondi-Santi. Het wijnmaken bij Cerbaiona is heel eenvoudig. De druiven worden met de hand geplukt en daarna geperst in een antieke pers. Hierna vergist de wijn op cementen tanks. Vervolgens gaat de wijn over op grote houten vaten en verblijft hier zo’n 4 jaar om daarna zonder enige filtering of klaring op fles te worden gebracht. Omdat het wijnmaakproces uiterst simpel is, moet de uitzonderlijke kwaliteit van de wijnen van Cerbaiona gezocht worden in de bijzonder goed gelegen, slechts drie hectare grote, wijngaard die met uiterste zorg wordt onderhouden. Sinds eind 2015 is het bezit over in handen nieuwe handen. De nieuwe eigenaars hebben gelukkig geen plannen om de stijl van de wijnen te veranderen, maar willen slechts kleine verbeteringen aanbrengen daar waar dit mogelijk is. In totaal beslaat de productie nog geen 15.000 flessen en mede vanwege de lovende kritieken (de 2010 scoorde liefst 100 punten bij Galloni) behoren de wijnen van Cerbaina bij de meest gezochte wijnen van Italië. Antonio Galloni: “If forced to drink only one wine from Montalcino, I might very well choose Diego Molinari’s sumptuous Brunello.”

  1. Rosso di Montalcino I Cerbaiona | Cerbaiona

    Jancis Robinson: 'Cask sample. Mid ruby that is quite impressively concentrated for this vintage. Subtle nose of raspberry, a hint of tobacco, orange peel and cherry. Already a little progressed, but showing real energy. Really pretty and fresh focused raspberry. Glorious on the palate, with fine and firm tannins on the finish. So unlike any other Rosso di Montalcino from this vintage. Pure class. 17,5 points' Lees verder
    € 34,50
    ×
    Oogstjaar: 2014
  2. Brunello di Montalcino I Cerbaiona | Cerbaiona

    Jancis Robinson: 'Cask sample 1: Deep ruby with a narrow orange rim. Cool fruit and herbs on the nose. Remarkable sweet and ripe fruit on the attack with firm, bitter tannins. A successful balancing act, showing great concentration while keeping perfect focus and poise. Cask sample 2: Lustrous ruby with a narrow orange rim. More ethereal but at the same time bags of concentration and raspberry on the nose. Perhaps just a tiny hint of undergrowth. Firm powdery tannins, which are less bitter. Really complementary to sample 1.' Lees verder
    € 160,00
    ×
    Oogstjaar: 2012