Registreer een account
Bel ons: 0180-654748

Francois Chidaine

Francois Chidaine geldt als een van de grootste wijnmakers van de Loire en zelfs heel Frankrijk. Montlouis ligt pal tegenover Vouvray aan de zuidzijde van de Loire. Karakterologisch vertonen beide wijnen een grote gelijkenis. Wellicht zijn die van Montlouis iets toegankelijker. Chidaine is een ware perfectionist. Net als zo veel toppers is hij van mening dat een grote wijn geboren wordt in de wijngaard en niet tot stand komt door het werk van de wijnmaker. Daarom verzorgt Chidaine zijn wijnstokken met de grootst mogelijk zorg. De laatste jaren werkt hij volledig biologisch-dynamisch. De druiven worden op rijpheid geoogst. De plukkers gaan verschillende keren langs de wijnstokken om alleen optimaal rijpe druiven te oogsten. Na een zachte persing vergist de wijn gedurende 1 maand op houten fusten van 600 liter. Ook de rijping vindt hierop plaats zodat de wijn zich met zijn fijne "lie" (bezinksel) kan verrijken. De oogst 2005 was hier van uitzonderlijke klasse en leverde wijnen met veel materie en rijkdom.

  1. Vouvray 'les Argiles' I Francois Chidaine | Francois Chidaine

    To be assembled from multiple pickings and lots within five (as its name indicates, clay-rich) lieux-dits, Chidaine's 2009 Vouvray Les Argiles leads with bittersweet iris perfume, and smells and tastes vividly of pineapple and lemon, with a strikingly vintage-atypical sense of acidity that results largely from the predominance of cool, water-retentive soil, particularly in the dominant L'Homme and Reugnieres vineyards but also from the fruit originating in Le Haut Lieu, a site made famous by Huet. Bright pineapple and lemon refresh on a palate of palpable density and penetrate in a finish both energizing and somehow cooling in both its refreshment and its suggestions of high-toned herbal essences, fresh cress, and wet stone. Salt, iodine, and shrimp shell reduction will also feature saliva-inducingly in the final blend for this long-finishing and at most 13.5% alcohol blend that should be worth following for at least 8-10 years. Lees verder
    € 21,50
    ×
    Oogstjaar: 2012
  2. Montlouis 'les Tuffeaux'I Chidaine | Francois Chidaine

    "This is concentrated, showing a lightly roasted fruit character, with a great depth of concentration, yet it is still beautifully fresh. The palate has that same grainy textural concentration, the soft, polished, fruit-rich depth, with a fresh balancing acid backbone. Not so firmly mineral as some cuvées perhaps, but this is still delicious, and certainly full of future potential." 17-18/20 points, Chris Kissack, Lees verder
    € 24,95
    ×
    Oogstjaar: 2014
  3. Montlouis 'Clos Habert' | Francois Chidaine | Francois Chidaine

    Galloni: "Bright yellow. Rich aromas of tangerine, pear and honeysuckle are complemented by deeper notes of burnt sugar and muskmelon. Deep, sappy orchard fruit and bitter citrus rind flavors are underscored by chalky minerals, providing good focus. Energetic and only quietly off-dry, this chenin blanc finishes with persistent smokiness that subdues the warmth of the vintage." Lees verder
    € 28,95
    ×
    Oogstjaar: 2014
  4. Montlouis 'les Bournais' | Francois Chidaine | Francois Chidaine

    Les Bournais is a newly planted site overlooking the Loire river. It had been abandoned for some time, but Chidaine believes that this is one of the very best sites in Montlouis, and planted vines here in 1999. Unlike most of Montlouis, which is on clay and silex, or flint, Bournais lies on clay and limestone, and the name Bournais refers to the particular type of limestone found here. Chidaine’s goal is to vinify this dry, barring the occasional aberration such as 2005, and the result is a rich, full-bodied wine, probably the closest to Vouvray in profile of all Chidaine’s Montlouis wines. Lees verder
    € 29,95
    ×
    Oogstjaar: 2014