Registreer een account
Bel ons: 0180-654748

Charlopin-Tissier

Ik dank dit importeurschap aan een tip van Jean-Marie en Vicky Fourrier en ik ben bijzonder verheugd de wijnen van dit nieuwe domaine vanaf de allereerste oogst te mogen voeren. Charlopin-Tissier is tot stand gekomen toen Yann Charlopin en zijn vrouw Justine Tissier het voormalige Domaine David Clark in Morey-St-Denis kochten. Het jonge stel heeft aan de gekochte wijngaarden (Bourgogne Rouge, Côte de Nuits-Villages, Vosne-Romanée en Morey-St-Denis) ook percelen die reeds in bezit van familie waren toegevoegd, waaronder enkele zeer interessante percelen Marsannay. Yann Charlopin is de zoon van Philippe Charlopin wiens wijnen in de Verenigde Staten en Frankrijk een grote naam genieten. Philippe Charlopin begon in 1976 zijn eigen bezit met slechts 1,5 hectare wijngaard en heeft dit inmiddels uitgebouwd tot een indrukwekkend domaine met onder meer bezittingen binnen Le Chambertin, Bonnes Mares en Corton-Charlemagne. Een aantal van deze percelen is afkomstig van de kant van de moeder van Yann en de kans is zeker aanwezig dat deze de komende jaren zijn kant op zullen komen. Na zijn wijnopleiding in Beaune werkte Yann in Tasmanië, Sancerre en Chablis. Na terugkomst werkte hij enkele jaren naast zijn vader. Tijdens deze periode groeide de wil om voor zichzelf te beginnen en zo zijn eigen filosofie en methodes toe te kunnen passen. Mede door de steun van zijn goede vriend Jean-Marie Fourrier (zowel op het gebied van advies en aanmoediging maar ook in materiële zin door het kunnen lenen van machines) heeft Yann besloten om voor zichzelf te beginnen. Yann heeft een duidelijke visie over hoe hij zijn wijnen wil maken: “the wines are organic, we leave it to nature to look after the vines, they make the wine. We employ a ‘maceration à froid’ and a shorter alcoholic fermentation than David (Clark) used – I admire and enjoy the wines of Fourrier and Arnaud Mortet (both good friends) –without too much extraction. I don’t rack them, I prefer a long, slow elevage on the fine lees, to allow my wines to evolve in bottle”. De eerste oogst is bijzonder overtuigend. Allen Maedows schrijft: “ As the scores and comments confirm this is a very impressive debut and I suspect that it will not be long before these wines are exported.” De vooruitzichten zijn zeer gunstig en ik ben ervan overtuigd dat we de komende jaren nog veel kunnen verwachten van Yann en zijn wijnen. Neal Martin: 'It is clear than Yann was born with winemaking acumen and with a small but crucial expansion in their holdings, this new arrival in Morey-Saint-Denis has a bright future. Without wishing Philippe to retire from winemaking, when you consider the depth and quality of his family's portfolio, do not be surprised if Charlopin-Tissier is one day up there with the likes of Dujac or Ponsot within the top tier of the Morey-Saint-Denis hierarchy.'

  1. Marsannay Blanc I Charlopin-Tissier

    Neal Martin (over de 2014): 'The 2014 Marsannay Blanc Village, matured in one-year-old barrels, has an engaging bouquet, complex for a white Marsanny with oyster shell and yellow flowers scents, a touch of sea spray influencing the aromatics. The palate is fresh and crisp with lime and green apple scents, commendable weight in the mouth, segueing into a nicely poised, slightly chalky finish. Savor this well-crafted Marsannay Blanc over the next 5-6 years.' Lees verder
    € 22,50
    ×
    Oogstjaar: 2013