Registreer een account
Bel ons: 0180-654748

Didier Dagueneau

Iedere wijnliefhebber kent de schitterende Pouilly-Fumé’s van Domaine Dagueneau. Ze behoren tot de beste en meest gezochte Sauvignon Blanc wijnen en staan op de kaart van ieder serieus sterrenrestaurant. Veel minder bekend is dat de Dagueneau’s ook in minuscule hoeveelheden laat geoogste wijnen maken in de Jurancon. Eind vorige eeuw kocht Didier Dagueneau 3 hectare moeilijk te bewerken terraswijngaard op de hellingen van het dorp Aubertin omdat hij er overtuigd was dat hier de grootste dessertwijnen ter wereld gemaakt kunnen worden. Een aanzienlijk deel van de wijngaarden (100% Petit Manseng) werd herplant en een volledig nieuwe hightech kelder werd gebouwd. Vergisting en rijping vinden plaats op verschillende formaten nieuw houten vaten. Na een jaar of twee wordt de wijn gebotteld. Het resultaat is spectaculair! De totale productie beslaat nog geen vijfduizend flesjes. Het overgrote deel hiervan wordt geschonken in de toprestauratie. Na het vroegtijdige overlijden van Didier in 2007 heeft zoon Benjamin de leiding over het domein op zich genomen. Benjamin lijkt net zo getalenteerd als zijn vader en bouwt verder voort op het geweldige werk van zijn vader.

  1. Blanc Fumé de Pouilly | Didier Dagueneau

    The Wine Advocate: "Fresh lime and lemon – along with the bite of their pips – render Dagueneau’s 2010 Blanc Fume de Pouilly (just before bottling) refreshing and invigorating. Cut, bell-like clarity, and shimmering interchange of citrus, herb, salt, and stone lead to a ringing persistence that reels you in for the next sip, an appeal that I don’t expect will fade for at least the next half dozen years." Lees verder

    Bel ons voor de prijs of om dit product te bestellen

    Oogstjaar: 2013
  2. Blanc Fumé de Pouilly Buisson-Renard | Didier Dagueneau

    Gault & Millau: "Dégusté sur demi-muid. Le sauvignon se présente sur une restitution aromatique exemplaire, se promenant entre de fines fragrances de citron confit et des touches relevées d’épices. En bouche, les premières sensations viennent sur un tactile riche, étoffé, à l’équilibre bien mené. Des amers très subtils viennent structurer la finale." Lees verder

    Bel ons voor de prijs of om dit product te bestellen

    Oogstjaar: 2013
  3. Blanc Fumé de Pouilly Pur Sang | Didier Dagueneau

    The Wine Advocate: "Musky, faintly fusil, smoky, and pungent citrus oil aromas introduce the Dagueneau 2010 Blanc Fume de Pouilly Pur Sang, all of which have their piquant tactile and flavor counterparts on a dense but bright palate. Maritime saline and alkaline notes stimulate the salivary glands; nut oils add deep richness to a juicy matrix of grapefruit and lemon; while chalk, stone, and smoky black tea serve inform a dynamic interplay that lingers long and deliciously. This is one of those Dagueneau wines that display a hint of spice and sweetness borne of oak, but this is well-integrated into the superbly complex whole that is this outstanding (immediately pre-bottling) performance. I would expect to derive excitement for at least the next decade." Lees verder

    Bel ons voor de prijs of om dit product te bestellen

    Oogstjaar: 2014
  4. Jurancon Les Jardins de Baylone | Didier Dagueneau

    La revue du vin de France : Le plus grand dans la cour des vins doux liquoreux ! Propriété de Didier Dagueneau, le plus grand propriétaire dans appellation Pouilly Fumé et un des plus grands vignerons que la France ait connue. Ce vin présente une belle robe jaune dorée. Au nez et en bouche, ce sont les arômes d'ananas confit, de litchi et d'amande qui se dénotent. C'est une belle liqueur portée par une fraîcheur acidulée. 18,5 points` Lees verder

    Bel ons voor de prijs of om dit product te bestellen

    Oogstjaar: 2011
  5. Blanc Fumé de Pouilly Silex | Didier Dagueneau

    The Wine Asdvocate: "A pungent suggestion of diverse hedge flowers and high-toned herbs rises from the glass of Dagueneau 2010 Blanc Fume de Pouilly Silex; then migrates to a palate dominated by succulent grapefruit, white peach, and cassis. Breadth, opulence, sheer extract, a silken texture, and high glycerin, all seem to enhance this Sauvignon’s sense of sweet ripeness, though citrus zest and berry skin lend satisfying counterpoint. There is resonance and depth to the finish here, and if for now not quite the dazzling complexity of the corresponding Sancerre Monts Damnes, then certainly a compelling performance that promises to be worth revisiting over the next dozen or more years." Lees verder

    Bel ons voor de prijs of om dit product te bestellen

    Oogstjaar: 2014
  6. Sancerre Le Mont Damné | Didier Dagueneau

    The Wine Advocate: "Chablis-like salted, herbed chicken stock such as seems from my experience to reflect the influence of Kimmeridgian chalk informs Dagueneau’s 2010 Sancerre Monts Damnes, accompanied by bright, luscious lime and grapefruit, all seemingly suffused with crushed stone. As one works this up in the glass the effect is virtually kaleidoscopic, with floral, white truffle, nut oils, and high-toned herbal notes playing against the citrus, chicken stock, and stone, a dynamic that practically shimmers in a zesty, palate staining finish. While sacrificing none of the clarity or energy of the corresponding 2011, this denser, more overtly concentrated elixir has also, on this the eve of its bottling, reached a point of even greater complexity. Look for this beauty to reward for at least 12-15 years." Lees verder

    Bel ons voor de prijs of om dit product te bestellen

    Oogstjaar: 2014