Registreer een account
Bel ons: 0180-654748

Georges Noëllat

Afgelopen jaar introduceerde ik de wijnen van dit domein en ik sprak toen over dé ontdekking van 2012. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en er is in die tussentijd veel gebeurd. De reputatie is als een komeet gestegen en iedereen die zich professioneel met Bourgogne bezig houdt, spreekt over deze producent. Sommigen noemen hem de nieuwe Henri Jayer. Duidelijk is wel dat de jonge Maxime Cheurlin (21 jaar) over een uitzonderlijk talent beschikt en daarnaast in de gelukkige omstandigheid verkeert dat hij mag werken met enkele van ’s werelds mooiste akkers in en rond Vosne-Romanée. Mei 2010 nam Maxime Cheurlin de leiding op zich over het familiedomein dat na het overlijden van Georges Noëllat enkele decennia in een soort van slaap geraakte. Maxime, zoon van een Champagne producent, wist al vroeg dat zijn interesse meer naar de Bourgogne dan de Champagne uitging. Daarom besloot hij een vierjarige opleiding aan het lycée viticole van Beaune te volgen en behaalde vervolgens een bachelor in wijn, wijngaard en het leiden van een domein alvorens de leiding over het familiebezit op zich te nemen. Domaine Georges Noëllat beschikt over een prachtige wijngaard en gelukkig voor Maxime ging zijn grootmoeder in 1988 niet in op de het aanbod van Lalou Bize Leroy om haar gronden over te nemen. Maxime beschikt over een enorm talent. Het is zonder enige twijfel dat we hier te maken hebben met een toekomstige superster. De stijl van de wijnen doet sterk denken aan die van Rouget, wat niet verwonderlijk is omdat Guillaume Rouget (zoon van Emmanuel) zijn beste vriend is en hij de wijnen van Rouget als zijn grote voorbeeld beschouwd. Maxime bewerkt zijn wijngaarden biologisch en laat enkele percelen met het paard ploegen. De opbrengsten liggen laag en dit komt niet enkel door de gemiddelde hoge leeftijd van de stokken. Na de pluk worden de druiven nogmaals streng gecontroleerd zodat alleen volledig rijpe en gave verwerkt worden. Vervolgens worden de druiven (met uitzondering van de Echézeaux waar zo’n 30% procent hele trossen in gaan) volledig ontsteeld. Na de vergisting gaat de wijn over op houten vaatjes die afhankelijk van de cru jaarlijks tussen de 30% en 100% vernieuwd worden. De wijn verblijft zo’n 18 tot 20 maanden op fust en wordt in de regel niet overgestoken. Na nog eens drie maanden op cuve wordt de wijn ongefilterd gebotteld. Het resultaat is sensationeel en ik reken zijn wijnen bij de top van Vosne-Romanée. De wijnen zijn nu al dusdanig gevraagd dat er al een lange wachtlijst van kopers is. Ik ben bijzonder gelukkig dat ik er heel snel bij was en daardoor beschik over de twee na grootste allocatie wereldwijd.

  1. Grands Echézeaux Grand Cru | Georges Noëllat

    The Grands Echezeaux is another step up in quality offering a more hedonistic and charming version of the Flagey-Echezeaux qualities. In the bouquet layered red and dark fruits … lovely depth and generosity offering a delicate play between sweet red fruits and darker more vibrant notes … all brought forward by a deep elegant earthy minerality. This is a textbook Grands Echezeaux with a nervy and vibrant midpalate fruit – rich and airy – long and generous – with that classic hedonistic opulence on the midpalate. A wine build for pleasure, joy and indulgence on a cold January evening … preferably from magnum and in abundance in large Riedel cups! Oh joy! Lees verder
    € 249,50

    Niet op voorraad
    Out of stock

    Oogstjaar: 2014
    Uiterst beperkt leverbaar!