Registreer een account
Bel ons: 0180-654748

Patrick Piuze

Patrick Piuze (1973) werd in Québec in Canda geboren. Al vroeg raakt hij met het wijnvirus besmet. Na zijn middelbare school vertrekt hij naar het buitenland en werkt bij diverse wijnproducenten in Australië, Zuid-Afrika en Israël. Na terugkeer in Canada begint hij zijn eigen wijnbar “Le Pinot Noir”. Piuze’s grote droom blijft het echter om zelf wijn te maken en daarom vertrekt hij in 2000 naar de Bourgogne en gaat werken bij Olivier Leflaive in Puligny-Montrachet. Gelijktijdig volgt hij een opleiding aan het CFPPA in Beaune. Leflaive is onder de indruk van de kwaliteiten van Piuze en geeft hem de verantwoordelijkheid over zijn cuverie in Chablis. Vervolgens werkt hij enkele jaren voor Verget en tenslotte als keldermeester voor Jean-Marc Brocard. In 2008 besluit hij voor zichzelf te beginnen. In de loop van de afgelopen jaren heeft Piuze een enorme kennis verworven en een hechte relatie met diverse boeren opgebouwd. Hij weet enkele van deze boeren te overtuigen om een langdurige samenwerking met hem aan te gaan. Deze boeren leveren Piuze de druiven (Piuze is enkel geïnteresseerd in oude stokken op de beste terroirs). Hij adviseert bij de teelt en laat de stokken streng terugsnoeien. Als compensatie betaalt hij de boeren naar oppervlak, zodat ze geen belang hebben veel te produceren. Het oogsten verzorgt Piuze zelf en dit gebeurt volledig handmatig (een zeldzaamheid in de Chablis). De vinificatie en rijping is traditioneel (met gebruik van natuurlijke gisten) en rijping vindt (met uitzondering van de gewone Chablis) plaats op eerder gebruikte kleine houten vaatjes. De wijnen worden na zo’n 14 tot 16 maanden zonder filtering gebotteld. Het resultaat is indrukwekkend en gelijk al behoren de wijnen van Patrick Piuze tot de top in de Chablis.

  1. Chablis Terroir de Chablis | Patrick Piuze | Patrick Piuze

    Neal Martin: ‘The 2015 Chablis Terroir de Chablis, which comes from north-facing slopes, gently unfolds in the glass with pleasant candle wax and apricot blossom aromas. The palate is medium-bodied with supple, lightly spiced, almost confit fruit. I love the balance to this Chablis, so sedate and smooth, nicely focused with commendable weight on the finish. This is a well-crafted Chablis from Patrick Piuze.’ Lees verder
    € 17,50
    ×
    Oogstjaar: 2015
  2. Chablis "Terroir de Courgis" | Patrick Piuze | Patrick Piuze

    Burghound: 'There is just enough post-bottling sulfur present on the nose to warrant decanting this if you're going to try a bottle on release. Otherwise there is good mid-palate fat and richness to the medium-bodied flavors that possess solid minerality that helps to add lift to the chewy and almost tannic finish. This is clearly more interesting than the prior wines and worth checking out. Outstanding' Lees verder
    € 17,50
    ×
    Oogstjaar: 2015
  3. Chablis Terroir de Fyé | Patrick Piuze | Patrick Piuze

    Burghound: ‘from a vineyard near the bottom of Montée de Tonnerre. This too displays enough post-bottling sulfur to suppress the underlying fruit and again I would suggest a thorough aeration if you're going to try a bottle immediately. There is a lovely sense of energy to the voluminous and citrus-inflected middle weight flavors that culminate in a linear and dry finish that, like the Terroir de Courgis, has a vaguely tannic character to it. Outstanding’ Lees verder
    € 17,50

    Niet op voorraad
    Out of stock

    Oogstjaar: 2015
  4. Chablis 'La Grande Vallée | Partick Piuze | Patrick Piuze

    Burghound: ‘from Les Pargues which Patrick described as the "forgotten Premier Cru" since it was ascribed "Tête de Cuvée" by monks. In contrast to the expressiveness of most of the prior wines this is all but aromatically mute with only soft citrus hints discernible. There is good intensity and a lovely, if subtle, minerality present on the linear finish that is relatively lean in the context of the 2015 vintage.’ Lees verder
    € 25,00
    ×
    Oogstjaar: 2015
  5. Chablis Premier Cru Butteaux | Patrick Piuze | Patrick Piuze

    Burghound: ‘There is an interesting, if atypical, note that resembles talcum powder present on the otherwise pretty nose of pear liqueur and mineral reduction aromas. There is fine richness to the full-bodied, powerful and concentrated flavors that display evident muscularity on the solidly complex and persistent finale. This is very Butteaux in basic character that should again age reasonably well but be approachable young too.’ Lees verder
    € 35,00
    ×
    Oogstjaar: 2015
  6. Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre | Patrick Piuze | Patrick Piuze

    Burghound: “(from Montée de Tonnerre proper). There is a vaguely exotic quality to the white orchard fruit, mineral reduction and dried flower scents. Here too there is good volume but the mouth feel of the mediumbodied flavors is definitely finer than that of the Butteaux, all wrapped in a mineral-driven finish. This is certainly pretty but it will need to develop more depth though the underlying material is present to do so." Lees verder
    € 36,50
    ×
    Oogstjaar: 2013
  7. Chablis Grand Cru Blanchots | Patrick Piuze | Patrick Piuze

    Burghound: ‘This is somewhat like the Montée de Tonnerre in that there is a cool and elegant nose along with a refined texture on the rounded flavors that culminate in an almost soft and flat finale. While it's speculation on my part my guess is that this too is a victim of the hail but whether it is or isn't, this is pretty awkward today.’ Lees verder
    € 49,50
    ×
    Oogstjaar: 2015
  8. Chablis Grand Cru Valmur | Patrick Piuze | Patrick Piuze

    Burghound: ‘A wonderfully fresh nose features notes of green fruit, various citrus elements and a hint of oyster shell. There is outstanding concentration, particularly on the mid-palate, to the powerful and full-bodied flavors that possess very fine if not truly outstanding depth and length. A quality 2015.’ Lees verder
    € 59,50
    ×
    Oogstjaar: 2015
  9. Chablis Grand Cru Les Clos | Patrick Piuze | Patrick Piuze

    Stephan Tanzer: “Pale yellow with green highlights. Very fresh scents of green papaya, mint and powdered stone convey lovely aromatic tension and a menthol austerity. Dense, sweet and highly concentrated but less expressive today than the Cotes de Bouqueyreaux, offering flavors of lime oil, grapefruit, fresh herbs and grapefruit. Very rich and long but shows a menthol austerity today on the back end.” Lees verder
    € 65,00
    ×
    Oogstjaar: 2013
  10. Chablis Grand Cru Preuses | Patrick Piuze | Patrick Piuze

    Galloni: “Pale, bright yellow-green. Citrus and powdered stone aromas are lifted by spicy and minty high notes. Large-scaled and sweet but a bit youthfully imploded today, offering intense orchard and citrus fruit flavors accented by minerals and a touch of spicy oak. Finishes with outstanding palate-saturating length and sap. This remarkably chewy wine has it all, but I would not be at all surprised if it shut down after the bottling.” Lees verder
    € 69,50

    Niet op voorraad
    Out of stock

    Oogstjaar: 2014