Registreer een account
Bel ons: 0180-654748

Patrick Piuze

Patrick Piuze (1973) werd in Québec in Canda geboren. Al vroeg raakt hij met het wijnvirus besmet. Na zijn middelbare school vertrekt hij naar het buitenland en werkt bij diverse wijnproducenten in Australië, Zuid-Afrika en Israël. Na terugkeer in Canada begint hij zijn eigen wijnbar “Le Pinot Noir”. Piuze’s grote droom blijft het echter om zelf wijn te maken en daarom vertrekt hij in 2000 naar de Bourgogne en gaat werken bij Olivier Leflaive in Puligny-Montrachet. Gelijktijdig volgt hij een opleiding aan het CFPPA in Beaune. Leflaive is onder de indruk van de kwaliteiten van Piuze en geeft hem de verantwoordelijkheid over zijn cuverie in Chablis. Vervolgens werkt hij enkele jaren voor Verget en tenslotte als keldermeester voor Jean-Marc Brocard. In 2008 besluit hij voor zichzelf te beginnen. In de loop van de afgelopen jaren heeft Piuze een enorme kennis verworven en een hechte relatie met diverse boeren opgebouwd. Hij weet enkele van deze boeren te overtuigen om een langdurige samenwerking met hem aan te gaan. Deze boeren leveren Piuze de druiven (Piuze is enkel geïnteresseerd in oude stokken op de beste terroirs). Hij adviseert bij de teelt en laat de stokken streng terugsnoeien. Als compensatie betaalt hij de boeren naar oppervlak, zodat ze geen belang hebben veel te produceren. Het oogsten verzorgt Piuze zelf en dit gebeurt volledig handmatig (een zeldzaamheid in de Chablis). De vinificatie en rijping is traditioneel (met gebruik van natuurlijke gisten) en rijping vindt (met uitzondering van de gewone Chablis) plaats op eerder gebruikte kleine houten vaatjes. De wijnen worden na zo’n 14 tot 16 maanden zonder filtering gebotteld. Het resultaat is indrukwekkend en gelijk al behoren de wijnen van Patrick Piuze tot de top in de Chablis.

  1. Chablis Terroir de Chablis | Patrick Piuze

    Neal Martin: ‘The 2015 Chablis Terroir de Chablis, which comes from north-facing slopes, gently unfolds in the glass with pleasant candle wax and apricot blossom aromas. The palate is medium-bodied with supple, lightly spiced, almost confit fruit. I love the balance to this Chablis, so sedate and smooth, nicely focused with commendable weight on the finish. This is a well-crafted Chablis from Patrick Piuze.’ Lees verder
    € 17,50
    ×
    Oogstjaar: 2015
  2. Chablis Terroir de Fyé | Patrick Piuze

    Vinous: ‘Inviting aromas of peach, menthol and minerals. Quite dry, citrussy and laid-back, offering scents of green pepper and crushed rock. Made from the village portion of Chapelots, this rather austere village wine reminded me a bit of a Montée de Tonnerre. Fine-grained, marginally ripe wine in a rather austere style.’ Lees verder
    € 19,50
    ×
    Oogstjaar: 2016
  3. Chablis 'La Grande Vallée | Partick Piuze

    Burghound: ‘from Les Pargues which Patrick described as the "forgotten Premier Cru" since it was ascribed "Tête de Cuvée" by monks. In contrast to the expressiveness of most of the prior wines this is all but aromatically mute with only soft citrus hints discernible. There is good intensity and a lovely, if subtle, minerality present on the linear finish that is relatively lean in the context of the 2015 vintage.’ Lees verder
    € 25,00
    ×
    Oogstjaar: 2015
  4. Chablis 1er Cru Les Forets | Patrick Piuze

    Vinous: ‘Pale, green-tinged yellow. An aroma of pineapple soda dominates the nose (Piuze notes that pineapple is "a fruit very close to the grape and suggests a high concentration of tartaric acidity"). Densely packed and lightly salty, with orchard fruit and pineapple flavors nicely framed by brisk acidity. Finishes with a positive bitterness and excellent length.’ Lees verder
    € 37,50

    Niet op voorraad
    Out of stock

    Oogstjaar: 2016
  5. Chablis Premier Cru Butteaux | Patrick Piuze

    Vinous: ‘(Piuze refers to this premier cru as "the best terroir on the left bank"): Light-medium yellow. Captivating chalky pungency to the aromas of white nectarine, citrus zest, mint and herbs. Intensely flavored and dry but not austere, conveying a sappy, juicy quality and a subtly layered impression. A more intellectual style of wine than the Forêts, finishes with a firm citrus character and excellent precision. Production here was 45 hectoliters per hectare after some losses to mildew; Piuze noted that his neighbors "undertreated" their vines and the wind carried the spores.’ Lees verder
    € 37,50

    Niet op voorraad
    Out of stock

    Oogstjaar: 2016
  6. Chablis Grand Cru Blanchots | Patrick Piuze

    Burghound: ‘This is somewhat like the Montée de Tonnerre in that there is a cool and elegant nose along with a refined texture on the rounded flavors that culminate in an almost soft and flat finale. While it's speculation on my part my guess is that this too is a victim of the hail but whether it is or isn't, this is pretty awkward today.’ Lees verder
    € 49,50
    ×
    Oogstjaar: 2015
  7. Chablis Grand Cru Valmur | Patrick Piuze

    Vinous: ‘(there are just one 228-liter barrel and two 300s of this juice): Pineapple, lemon zest and crushed stone on the nose, along with the typical spicy character of the cru. Broad, moderately ripe and energetic but a bit less filled in than the Bougros and not singing today. The tangy lemon and orange flavors convey a subtle saline quality as well as a faint dry edge. The yield here was almost normal in 2016, noted Piuze.’ Lees verder
    € 67,50
    ×
    Oogstjaar: 2016
  8. Chablis Grand Cru Preuses | Patrick Piuze

    Vinous: ‘(the yield here was just 35 hectoliters per hectare owing to millerandage): Aromas of yellow fruits, flowers and spices suggest a deep wine. Fat, savory and dry; a very concentrated wine with excellent breadth for the vintage. But the brisk flavors of pear, fresh white plum and Granny Smith apple will need time to fill in. It's hard to believe that this fruit was picked at 11.8% potential alcohol (and chaptalized only to 12.2%), but Piuze noted that he routinely gets mature skins here at low sugar levels.’ Lees verder
    € 79,50
    ×
    Oogstjaar: 2016
  9. Chablis Grand Cru Les Clos | Patrick Piuze

    Neal Martin: ‘When I tasted the 2016 Chablis Grand Cru les Clos it had not yet been bottled. It has a gorgeous honey, nutmeg and oyster shell-scented bouquet that is very harmonious and intense. The palate is well balanced with a slightly honeyed texture, smooth and creamy with the acidity kicking in toward the finish to keep everything balanced. This is a classy, seductive les Clos that should mature with panache.’ Lees verder
    € 79,50

    Niet op voorraad
    Out of stock

    Oogstjaar: 2016