Registreer een account
Bel ons: 0180-654748

Tijdens mijn laatste bezoek aan Alexandre Chartogne kwam het gesprek op de Champagnes van Frederic Savart. Ik moest Alexandre bekennen dat ik niet bekend was met deze producent en zijn wijnen. Zijn verbazing was groot en hij stond er op mij bij dit talent te introduceren. Na enkele telefoontjes stapten we in de auto en reden naar de kelders van Savart in het gehucht Ecueil in de montagne de Reims. We werden ontvangen door de uiterst sympathieke Frederic die ons een overweldigende proeverij van zijn stille wijnen uit fust voorschotelde. Net als destijds bij Maxime Cheurlin van domaine Georges Noëllat wist ik al na enkele slokjes dat we hier met een uitzonderlijk talent te maken hadden. De ene wijn was nog mooier dan de andere. In het totaal beslaat het gehele bezit slechts 4 hectare. Het overgrote deel hiervan is beplant met Pinot Noir, aangevuld met enkele perceeltjes Chardonnay. Eceuil geniet historisch een grote reputatie voor zijn Pinot Noir. Savart is bijzonder trots op zijn Pinot Fin d’Ecueil die destijds door zijn vader en grootvader zijn aangeplant. De wijngaarden worden met veel respect bewerkt. Savart’s idee is om een omgeving te creëren waarbij je ziektes probeert zo veel mogelijk te voorkomen. De verschillende wijngaarden worden afzonderlijk gevinifieerd. Een deel gaat op roestvrijstaal en de rest op houten vaten van zo’n 600 liter. Typerend voor de ambities en het perfectionisme van Savart is dat hij niet alleen gebruik maakt van vaatjes van de bekende tonneliers maar ook vaten laat maken van door hem zelf geselecteerd hout uit de bossen rondom Ecueil. De wijnen ondergaan afhankelijk van oogstjaar en perceel al dan niet een malolactische vergisting. De wijnen krijgen in zijn algemeenheid slechts een kleine dosage. De Champagnes van Savart genieten een grote naam bij insiders. Savart kreeg in de Revue de Vin de France van juni 2014 de Coup de Coeur (net als bijvoorbeeld Cécile Tremblay).

  1. Champagne Premier Cru Brut 'Ouverture' I Savart

    De Ouverture is de basis Champagne en beslaat het merendeel van de productie. Gemaakt van uitsluitend Pinot Noir uit Ecueil en Villiers-aux-Noeuds. Een verrukkelijke aperitief Champagne van hoog niveau. Peter Liem: 'This is all pinot noir from Ecueil, made from vines up to 25 years old. It’s rich in body and fine in texture, showing an expressive depth of fruit while also reflecting a sophisticated élevage. At 7 g/l of dosage it feels superbly balanced, finishing with length, complexity and poise.' Lees verder
    € 34,50
    ×
  2. Champagne Premier Cru Brut 'L’Accomplie' I Savart

    Vinous: ‘Savart's NV L'Accomplie is rich, ample and creamy, with striking textural depth and resonance. The breadth of the Pinot that makes up 80% of the blend comes through loud and clear. Dried pear, brioche, baked apple, cherry pit and wild flowers meld into the fleshy, seductive finish.’ Lees verder
    € 42,50
    ×
  3. Champagne Premier Cru Brut Nature 'Expression' I Savart

    Antonio Galloni: 'The 2012 Extra-Brut L'Expression is 100% old-vine Pinot Noir from five parcels in Eceuil. Rich, ample and creamy, the 2012 fleshes out beautifully with tons of Pinot richness. This silky, inviting Champagne will drink well upon release. Red stone fruit, Mirabelle plums, spices and crushed flowers. Even with no dosage, the Expression is rich, resonant and generous, all of which can only be achieved with meticulous work in the vineyard. This is one of the finest Champagnes I have tasted from Fred Savart to date. Disgorged January, 2016.' Lees verder
    € 85,00

    Niet op voorraad
    Out of stock

    Oogstjaar: 2012