Registreer een account
Bel ons: 0180-654748

Sylvain Dittière

Sylvain Dittière komt uit een gezin van rozenkwekers maar voelde zich meer tot wijn aangetrokken. Hij begon zijn leerschool bij Antoine Foucault van het bekende Domaine de Collier uit Saumur. Tijdens en na zijn studie oenologie werkte hij bij Thierry Germain (Domaine Roches Neuves), Marc Tempé in de Elzas en Gerard Gauby in de Roussillon. Daarnaast leerde hij veel van de broers Foucault van het iconische Domaine Clos Rougeard. Sylvain is de schoonzoon van de onlangs overleden Charly Foucault. Met al zijn kennis en ervaring op zak startte hij in 2010 zijn eigen domaine. Vanaf die tijd pacht hij 3 hectare organisch bewerkte wijngaard (Cabernet-Franc) op de akker les Beauregards binnen de appellation Saumur Champigny. In 2011 heeft hij zijn bezit kunnen uitbreiden met de aankoop van een schitterend perceel binnen de appellation Saumur waar de cuvée les Cormiers vandaan komt (deze verwacht ik begin 2017). De wijngaarden worden met de grootste zorg bewerkt (volledig biologisch). Na de vergisting op betonnen cuves gaat de wijn door middel van zwaartekracht op (deels nieuwe) houten vaatjes. Na een lange rijping (La Porte Saint Jean zo’n 18-20 maanden en de cuvée les Cormiers zelfs 30 maanden) in de ondergrondse kalksteenkelder gaat de wijn zonder filtering op fles. Dittière gebruikt maar weinig sulfiet. De wijnen van Dittière bezitten een bijzondere finesse en elegantie die enigszins doet denken aan rode Bourgogne en de wijnen van Clos Rougeard.

  1. Saumur-Champagny 'La Porte Saint-Jean' I Sylvain Dittière

    Sylvain Dittière nous présente La Porte Saint-Jean 2014, un Saumur-Champigny. Cuvée 100% Cabernet Franc, sur une parcelle de sable, limon et argile sur calcaire, une excellente combinaison pour retenir la chaleur et assurer la maturité. Rendement autour de 24 hl/ha. Macération en cuves bois tronconiques, vinification sans soufre, élevage: 70% en barriques de 2 vins et 30% en cuves. Les fûts proviennent du Clos Rougeard (1 à 2 vins) et de Haut-Brion (2 à 3 vins). Dose homéopathique de soufre à la mise: 2 gr/hl. La Porte Saint-Jean est le domaine dont tout le monde parle, les vins atteignent un niveau égal, voire supérieur, au Clos Rougeard... Porte Saint-Jean 2014: enfin du soleil chez Tonton, nez gourmand, sur des notes de fruits rouges et d'épices. La bouche a une texture toujours aussi incroyable!! C'est net, fruité et ça pinote à souhait... A boire maintenant, potentiel de garde: 5 à 10 ans. Les vins résistent bien à l'air, ils peuvent être ouverts 3, 6, 12 heures avant. Lees verder
    € 26,50
    ×
    Oogstjaar: 2017
  2. € 29,50
    ×
    Oogstjaar: 2017
  3. Saumur 'Les Cormiers' La Porte Saint-Jean I Sylvain Dittière

    La Guide des Meilleurs Vins de France: 'Un nez étonnant, poudré, et une magnifique matière profilée, précise et stimulante, florale et juteuse: un caratère friand mais sérieux dans ce vin à la fois spontané et soigné, qui mérite quelques années en cave '17/20 Lees verder
    € 34,50
    ×
    Oogstjaar: 2015
  4. € 35,00
    ×
    Oogstjaar: 2017